TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Afectivitatea - Filozofie

 

                                                   

La tema : Afectivitatea 

                                
                                             Planul :
1) Definirea si specificul proceselor afective
2) Ptoprietatile proceselor afective
3) Functiile afectivitatii
4) Clasificarea trailor afective
5) Afectivitatea individuala si afectivitatea in grup

 

                         

 

        Activitatea umana  , in afara axei motivatie – scop , esentiala pentru buna ei desfasurare  , trebuie sa dispuna si de un puternic support energetic . Cind ne intilnim cu o serie  de situatii noi  , neprevazute  , cind trebuie sa facem fata  actiunii unor factori pertubatori  , mijloacele pur intelectuale suntabsolut necesare , dar nu si suficiente . In asemenea imprejurari se impune cu stringenta reactivarea . Acest lucru este posibil  de realizat cu ajutorul unor noi procese psihice pe care le denumim procese afective . Omul nu se raporteaza indifferent la realitate , dinpotriva  obiectele , fenomenele , evenimentele care actioneaza asupra lui au unecou , o rezonanta in constiinta sa trezesc la viata anumite trebuinte , corespund sau nu nevoilor lui , ii satisfac sau nu interesele , aspiratiile idealurile . In cadrul proceselor affective pe prim plan se afla nu atit obiectul , cit valoarea si semnificatia pe care aceasta o are pentru subiect . Nu obiectul in sine este important ci relatia dintre  el si subiect , pentru ca numai intr-o asemenea  relatia  obiectul capata semnificatii in functie de gradul si durata satisfacerii trebuintelor . Desi strins legate si in interactiune cu toate celelalte fenomene psihice , procesile affective au propriul lor specific . Afectivitatea este o vibratie concomitent  organica , psihica si comportamentala , ea este tensiunea intregului oganism cu efecte de atractie a sau respingere , cautare sau evitare .

Procesele psihice care reflecta relatiile dintre subiect si obiect sub forma de trairi , uneori atitudinile , poarta denumirea de procese affective . Cu o formula mai generala am putea spune afectivitatea reprezinta rezonanta lumii in subiect si vibratia subiectului inlumea sa .

 

 

 

 

          Polaritatea proceselor affective consta in tendinta acestora de a gravita fie in jurul polului pozitiv , fie in jurul polului negativ , si aparate  ca urmare  a satisfacerii sau  nesatisfacerii diferentiate a trebuintelor , aspiratiilor . De obicei , procesele afective sunt cuplate doua cite doua in perechi cu elemente contrare : bucurie – tristete , simpatie – antipatie , entuziasm – deprimare , iubire – ura etc . Polaritatea se exprima incaracterul placut si neplacut al starilor afective .

           Intensitatea proceselor affective indica forta  , taria , profunzimea de care dispune la momentul dat trairea afectiva .                                 
           Durata  proceselor  affective  consta  in  intinderea, persistentain  timp  a  acestora, indifferent  daca  persoana sau  obectul  care  le-a provocat  sunt  sau nu prezente.
           Mobilitatea proceselor affective exprima fie trecerea rapida in interiorul aceleiasi trairi emotionale de la o faza la alta , fie trecerea de la o stare afectiva la alta .
          Expresivitatea proceselor affective consta in capacitatea acestora de a exterioriza , de a putea fi  ‘’vazute’’ , ‘’citite’’  , ‘’simtite’’ . Exteriorizarea , manifestaea in afara se realizeaza prin intermediul unor semne exterioare care poarta denumirea de expresii emotionale .
          Functia reflectorie . Ca orice proces psihic si procesele affective dispun de un continut reflectoriu propriu . Formularea data ceva mai inainte se cere s fi adincita si explicata . Relatia subiectului cu obiectul nu este atemporata si a patiala , ci se realizeaza intr-un timp si intr-un spatiu determinat . Corelarea tuturor factorilor prezenti la un moment dat , da nastere la un anumit context , situatie , imprejurare de viata . Trairile sfective reflecta , de fapt , nu relatia in sine , ci relatia integrata si subordonata acestor situatii si imprejurari de viata , extrem de concrete si differentiate intre ele  . Fiecare individ isi reflecta propriile sale situatii si imprejurari de viata asa cum le-a trait , cum le traieste sau cum ar dori sa le traiasca .

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 210 ori

nota totala 3.67

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari