TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

ALUMINIUL - Chimie

            ALUMINIUL

 

   Majoritatea metalelor au un luciu  caracteristic, deÅŸi unele se corodeaza repede. De asemenea, majoritatea metalelor răman în stare solidă la temperatura camerei, deÅŸi mercurul este lichid. Majoritatea  metalelor sunt bune conducătoare de căldură ÅŸi electricitate. În industrie, cele mai importante metale neferoase  sunt aluminiul, cuprul, zincul, plumbul, staniul ÅŸi nichelul. Metalele preÅ£ioase aur, platină ÅŸi argint au, pe langă­ rolul lor decorativ ÅŸi comercial, multe utilizări industriale importante. Åži, în epoca energiei nucleare, uraniul ÅŸi plutoniul oferă perspectiva unor rezerve vaste de energie.
    Aluminiul este metalul cel mai răspandit, dar o mare parte din el nu poate fi extrasă economic. Aluminiul este un metal ce reacÅ£ionează uÅŸor cu alte substanÅ£e, de aceea nu se găseÅŸte niciodată singur, în stare liberă. Majoritatea aluminiului este combinată chimic cu elemente de care nu poate fi separat cu uÅŸurinţă. Argila conÅ£ine aproximativ 25% aluminiu în greutate, metalul fiind combinat cu siliciu ÅŸi oxigen în compuÅŸi ce se numesc silicaÅ£i de aluminiu. TotuÅŸi, extracÅ£ia aluminiului din argilă este mult prea costisitoare pentru a fi de interes comercial.
      Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogată în alumină hidratată = oxid de aluminiu combinat cu apă. Zăcăminte de bauxită se găsesc în multe părÅ£i ale lumii, inclusiv în Australia, Jamaica, Guineea ÅŸi Rusia.
      Aluminiul se obÅ£ine din bauxită prin electroliză = utilizarea unui curent electric care separă componentele unui compus chimic. În procesul tradiÅ£ional, alumina anhidră (fără apă), obÅ£inută din bauxită, se dizolvă în criolit (fluoroaluminat de sodiu) topit. Un curent electric trecut prin această soluÅ£ie  descompune alumina în oxigen ÅŸi aluminiu. Procesul are loc la o temperatură de aproximativ 1000 C.  Metalul, care se formează în stare topită, este turnat în matriÅ£e.
                    Produse din aluminiu

 

   Aluminiul se corodează extrem de repede la aer, acoperindu-se  cu un strat subÅ£ire, dar tare, de oxid. Acesta protejează metalul argintiu de continuarea coroziunii. De aceea aluminiul este folosit la multe articole, de la folii pentru gătit ÅŸi ustensile, pană la tocuri de fereastră ÅŸi panele de protecÅ£ie pentru clădiri.
    Densitatea aluminiului este aproximativ doar o treime din cea a oÅ£elului.  De aceea aluminiul  ÅŸi diferite aliaje din aluminiu sunt folosite pentru fabricarea unor piese uÅŸoare pentru aeronave.
     DeÅŸi aluminiul nu este un conducător de electricitate  la fel de bun ca ÅŸi cuprul, utilizarea sa pentru cabluri este în creÅŸtere.
Pentru a transmite acelaÅŸi curent ca un cablu de cupru, un cablu de aluminiu trebuie să fie mai gros. Dar este mai ieftin ÅŸi cantăreÅŸte doar jumătate cat cuprul, cablurile aeriene de tensiune din aluminiu necesitand suporturi mai puÅ£ine. Aluminiul este folosit ÅŸi la metalizarea sticlei pentru obÅ£inerea oglinzilor ÅŸi pentru fabricarea vopselei de aluminiu, care adesea se aplică pe alte metale, ca înveliÅŸ protector.

 


Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 99 ori

nota totala 4.25

autor: dan


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari