TOATE REFERATELE - ADAUGA REFERAT

Plumbul - Chimie

 

Plumbul

 

 

 

 

                   În natură, plumbul se găseÅŸte răspândit sub formă de compuÅŸi: galena, sulfura de plumb, din care se prepară plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb; crocoita, cromatul de plumb ÅŸi anglezitul, sulfatul de plumb.
                   Plumbul este un metal care în tăietură proaspătă are luciul cenuÅŸiu-albastrui, care dispare în aer curat când metalul se acoperă cu un strat subÅ£ire cenuÅŸiu de oxid de plumb ÅŸi în aer umed  când se acoperă cu un strat alb de carbonat bazic de plumb.
                   Plumbul este un metal moale; poate fi zgâriat cu unghia, tăiat cu cuÅ£itul ÅŸi pe hârtie lasă o urmă.
                   Apa de băut (potabilă), care conÅ£ine carbonat acid de calciu ÅŸi sulfaÅ£i, formează pe suprafaÅ£a plumbului o pătură subÅ£ire ÅŸi dură de carbonat ÅŸi respectiv sulfat de plumb ce împiedică dizolvarea plumbului mai departe. Pe această proprietate se bazează utilizarea plumbului la confecÅ£ionarea conductelor de apă, fără pericol de intoxicare.

                   O proprietate chimică foarte importantă a plumbului este rezistenÅ£a sa la acÅ£iunea acidului sulfuric. În contact cu acidul sulfuric, la suprafaÅ£a plumbului se formează un strat insolubil ÅŸi compact de sulfat de plumb, care împiedică continuarea coroziunii. Datorită acestei proprietăţi, plumbul e întrebuinÅ£at în industria acidului sulfuric ÅŸi, în general, în construcÅ£ia instalaÅ£iilor în care se lucrează cu acid sulfuric.

                   Plumbul ÅŸi toate combinaÅ£iile sale produc intoxicaÅ£ii grave numite “saturnism”. La astfel de intoxicaÅ£ii sunt expuÅŸi muncitorii tipografi ÅŸi cei care vin permanent în contact cu acestea.
                   Plumbul intrat în organism se elimină foarte greu. Ca antidot în intoxicatiile cu plumb se administrează lapte. O mare cantitate de plumb se utilizează în construcÅ£ia plăcilor pentru acumulatoare electrice ÅŸi în industrie pentru îmbrăcarea cablurilor electrice.
                   Cantităţile cele mai mari de plumb se întrebuinÅ£ează însă, pentru fabricarea aliajelor de plumb: pentru lagăre (81%Pb, 13%Sb, 5%Sn, 1%Ca), pentru literele de tipar (50%Pb, 25%Sb, 25%Sn), aliajuri pentru lipit etc..
                   Din plumb se confecÅ£ionează, de asemenea, conducte de apă, plăci ÅŸi îmbrăcăminte de protecÅ£ie faţă de radiaÅ£iile gama, atunci când se lucrează cu substanÅ£e radioactive etc..
                   Prin încălzirea plumbului topit într-un curent de aer se obÅ£ine oxidul de plumb .
                   Dacă încălzirea plumbului are loc deasupra temperaturii de topire, se obÅ£ine “litarga”, de culoare roÅŸie-portocalie, iar dacă temperatura de încălzire este mai înaltă rezultă ”masicotul” de culoare galbenă:

8840  C

 


                                PbO(roÅŸu)              PbO(galben)
                          Litargă                    Masicot

 

                   Masicotul se întrebuinÅ£ează în industria sticlei, iar litarga la fabricarea acumulatoarelor.

                   Galena cristalizează în cuburi octaedre. Este întrebuinÅ£ată la extragerea plumbului, prepararea litargei ÅŸi la confecÅ£ionarea detectoarelor cu cristal.

Pentru a vedea tot referatul

CLICK AICI

descarcat de 98 ori

nota totala 7.18

autor: danut


Inscriere in newsletter

Referate liceu (1283)

Ultimele cautari